woensdag 25 mei 2016

Aap haken


Link naar het gratis Engelstalige haakpatroon en tips om een knuffel te haken.


Een knuffel haken is een vak apart. Het is geschikt voor haaksters die geduld hebben, die scherp zijn op kleine details en verhoudingen. Ik zeg het eerlijk, knuffels haken is niet mijn hobby, geef mij maar grotere projecten :D In dit aapje (lengte 40 cm.) gaat relatief veel tijd zitten, echt ongelofelijk! De losse onderdelen haken gaat lekker vlot, gewoon tellen en patroon volgen. Het in elkaar zetten kost echt veel meer tijd dan je zou denken, alle verhoudingen moeten gewoon kloppen. En een goede gezichtsuitdrukking, waarmee het karakter van de knuffel staat of valt, heeft ook aandacht nodig, vind ik. Met jaren haakervaring heb ik inmiddels een aantal trucs geleerd om deze techniek onder de knie te krijgen.


Waar moet je op letten bij het haken van knuffels? Lees hier 7 handige tips:


1. Voor het beginnen met haken eerst het hele patroon doorlezen

Ook voor mensen die normaal gesproken niet eerst een gebruiksaanwijzing lezen ;) het is aan te raden om het bij een haakpatroon wel te doen. Zo is er meteen meer inzicht in het patroon en komen er geen verassingen. Af en toe staat er aan het einde van een haakpatroon informatie, waarvan het veel beter is om voor het beginnen, op de hoogte te zijn. 

2. Starten met vullen tijdens het haken

Vullen tijdens het haken staat vaak niet vermeld bovenaan het patroon maar het is meestal wel nodig. Zoals ook bij deze aap, achteraf vullen is wel lastiger met die lange armen en benen. In het geval van stevig vullen, de vulling goed aanduwen zodat er niet plukken vulling meegehaakt worden. Na de laatste toer afvullen met behulp van de haaknaald.

3. Losse onderdelen eerst allemaal vastspelden voor het vastnaaien

Bij gedetailleerde haakpatronen staat precies vermeld op welke plek een onderdeel moet worden vastgenaaid, aan welke steek en in welke toer. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het handig om eerst alle onderdelen vast te spelden. Daarna controleren of de verhoudingen kloppen en eventueel wijzigingen aanbrengen, voor het vastnaaien.

4. Minderen met alleen de voorste lussen

Alleen de voorste lussen van de twee steken gebruiken bij het minderen, geeft een meer egaal effect in het haakwerk.


5. Veiligheidsoogjes eerst passen zonder ring

Bij gebruik van veiligheidsogen eerst het hoofd vullen, daarna de ogen in het haakwerk steken en controleren of ze op de juiste plek zitten. Dan de vulling er voorzichtig uithalen en de ringen bevestigen. Als de ringen eenmaal vastzitten, is het lastig om ze weer los te krijgen.  

6. Gebruik de juiste haaknaald voor strak haakwerk

Goed strak haakwerk is belangrijk bij het haken van knuffels, het zorgt ervoor dat de vulling achteraf niet te zien is. Test vooraf of de geadviseerde haaknaald geschikt is, gebruik indien  nodig een kleinere haaknaald, of dikker garen.

7. Markeren met de aanhechtdraad

Handig bijhouden waar de toer begonnen is kan met steekmarkeerders, deze steeds bevestigen in de in de laatste steek van de gemaakte toer. Of markeer door de begindraad (aanhechtdraad), extra lang te laten. De draad steeds voor het begin van de volgende toer naar voren leggen om te kunnen zien waar de toer eindigt.

Het patroon vond ik via Pinterest. Op Instagram kreeg ik een reactie dat dit patroon in het Nederlands is te vinden in het haakboek "Gehaakte Wilde Dieren". Klik hier om rechtstreeks naar het gratis Engelstalige patroon te gaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten