Over haken met spijkerbroeken.
Is het niet super om oude jeans te hergebruiken? De stof is mooi voor een stoer effect in het interieur zoals een vloerkleed, poef en een kussen. Of voor een sterke tas, de "jeanslook" is goed te combineren. Spijkerstof is zwaar en het resultaat wordt dus ook zwaarder en stugger dan wanneer je met katoen, wol, acryl, T-shirt of lint werkt.
De spijkerbroek is eén van mijn favoriete kledingstukken, en ik vind het altijd jammer als die favoriete, lekker zittende broek versleten is. Meestal bewaar ik oude spijkerbroeken om er nog iets van te maken, ik hou van recyclen, het geeft ook nog eens een goed gevoel ;) Op Pinterest zag ik dit geweldige vloerkleed van jeans, helemaal gehaakt! Maar hoe maak je zelf garen uit een spijkerbroek? Welke haaknaald heb je nodig? Hoe moet je de draden afhechten? Om het allemaal uit te proberen haakte ik een kussenhoes. Hier volgen 5 tips hoe je er zelf iets moois van kunt haken, recycle!
Tip 1: Benodigdheden om met oude spijkerbroeken te haken
Tip 1: Benodigdheden om met oude spijkerbroeken te haken
- Haaknaald 12
- Haaknaald 5, 6 of 7 om de draden mee weg te werken
- Schaar, om gemakkelijk door de stof te komen is een goede stofschaar geen overbodige luxe
- Spijkerbroeken, waarvan de benen schoon en heel zijn
Tip 2: Bereken hoeveel spijkerbroeken er nodig zijn voor je project
Er zijn twee spijkerbroeken nodig voor een kussenhoes, van 40 x 40 cm.
Omgerekend: met 2 spijkerbroeken (damesmaat 40) kan een lap van ongeveer 40 x 80 cm. gehaakt worden. Dit is berekend aan de hand van de mosstitch, het aantal spijkerbroeken dat er nodig is zal afhangen van de haaksteek die gebruikt gaat worden, deze steek gebruikt relatief weinig garen.
Tip 3: Haaksteek geschikt om te gebruiken bij het haken met jeans
Tip 3: Haaksteek geschikt om te gebruiken bij het haken met jeans
Het garen bepaalt de structuur in dit geval, en het haakt redelijk zwaar omdat de stof stug is. Daarom kan er met een eenvoudige steek gewerkt worden voor een mooi effect. Gewoon vasten gebruiken is prima, zeker voor een vloerkleed want het geeft een hele stevige stugge structuur, haakt vlot, neemt weinig garen. De Mossstitch,Granietsteek, geeft een effen structuur, haakt vlot en geeft weinig gaten in het haakwerk, en daarbij neemt het relatief weinig garen, dus het is een mooie steek om te gebruiken. Stokjes zijn iets soepeler, geeft een opener haakwerk, ook goed te gebruiken, neemt iets meer garen. De halve stokjes, dubbele stokjes nemen iets meer garen, maar zijn ook prima om mee te werken. Maak van tevoren een proeflapje om haaksteken uit te testen en vind zo de perfecte steek voor jouw project.
Tip 4: Garen maken uit een spijkerbroek
Knip de broekspijpen af langs de broekzakken, en de zoom aan de onderkant.
De broekspijp plat neerleggen en repen knippen van circa 1 cm. breed tot aan de dikke zoom.
De dikke zoom doorknippen, schuin, van rechts naar links. Er ontstaat een lang lint van spijkerstof, klaar om een mooie bol van de maken.
Tip 5: Afhechten
Afhechten met haaknaald 5,6 of 7. Het einde van het garen door een aantal steken trekken, een paar steken terug, eventueel nog een keer voor een perfecte afwerking.
Bedankt voor de tips! Ik heb toevallig nog heel veel oude spijkerbroeken liggen voor.... geen idee, maar dit is wél leuk! Ik laat het voorlopig even "sudderen" :-)
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Akkelien
Oh wat leuk! En ik bewaar de oude spijkerbroeken al best een tijd dus ik ga er binnenkort eens mee aan de slag ;)
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Wendy