zondag 24 april 2016

10 Tips voor het haken van een deken

deken haken, tips om een deken te haken, haaktips

Hoe moet je een deken haken, welke haaknaald heb je daarvoor nodig? Hoeveel garen heb je nodig? Welk garen kun je het beste gebruiken? Welk formaat heeft een deken? 10 tips om een deken te haken.


Het is al een tijd geleden dat ik mijn eerste deken haakte, en dat was een hele speciale hartjesdeken, met granny stripes. Toen wist ik nog niet wat ik nu weet, hoewel het er goed uitzag voor het ongeoefende oog, had het een stuk beter gekund. Had ik maar geweten wat ik inmiddels heb geleerd. Daarom heb ik 10 tips voor haaksters die een deken willen maken en goed voorbereid willen starten. 



1. Benodigdheden om een deken te haken

  1. haaknaald 
  2. garen 
  3. naald om de draden af te hechten
  4. stitchmarkers (optioneel)

2. Kies het soort garen 


Er zijn verschillende soorten garen waarmee een deken gehaakt kan worden: katoen, acryl, wol, of een combinatie van meerdere garens in een draad. De verschillen op een rijtje:

Katoen: haakt compact, ademt, voelt koel aan, is gemakkelijk in onderhoud, een grote deken voelt zwaar

Wol: puur natuurproduct, gaat in gebruik pillen maar dat heeft ook zijn charme, het wordt een warme deken die licht aanvoelt, houdt rekening met de kans op allergie

Acryl: het meest populaire garen voor een deken, een aantal acrylgarens zijn wasbaar op 40 graden en kunnen zelfs in de droger, voelt zacht, warm en licht aan, pilt vrijwel niet

Een combinatie van twee soorten garen, zoals bijvoorbeeld wol en acryl, is ook een goede keuze. 


3. Kies de juiste haaknaald 


De dikte van de haaknaald hangt af van de dikte van het garen dat gebruikt wordt. Op het label staat voor welke naalddikte het garen geschikt is. Voor een lekkere soepele "chunky" deken, die behoorlijk rekbaar is, neem je een grotere haaknaald dan geadviseerd, schroom niet om haaknaald 7 of 8 te gebruiken als het advies dikte 4-5 is. 


4. Maak een proeflapje


Haak eerst een proeflapje, bijvoorbeeld van 10 steken, met tien kun je handig meten hoeveel steken nodig zijn voor de gewenste breedte. Of maak een lapje van 10 x 10 cm. zodat je kunt berekenen hoeveel toeren en hoeveel steken je nodig hebt voor bijvoorbeeld een deken van 100 x 100 cm. Voor een deken met vierkanten, granny squares, haak je eerst een vierkant, en dan opmeten om te berekenen hoeveel vierkantjes je nodig hebt voor de totale deken. Hou er rekening mee dat er waarschijnlijk ook nog een rand ter afwerking omheen gehaakt wordt. Test bij het proeflapje meteen verschillende haaknaalden, maak er dus meerdere, om teleurstelling (uithalen ;)) achteraf te voorkomen. 


5. Kies een patroon voor de deken


Kies een patroon op internet, uit een boek, of kies voor een CAL (Crochet Along) waarbij je samen met een groep iedere week een stukje haakt van de deken en elkaar om advies kunt vragen. En voor een helemaal unieke deken kan een eigen patroon verzonnen worden, een mooie haaksteek of een mooi patroon van een vierkantje, vrij haken dus.


6. Bepaal de maat


De afmetingen zijn zelf te bepalen, een plaid voor op de bank heeft bijvoorbeeld geen vaste maat. Een aantal standaardmaten zijn:

Babydeken:
*Kraamdeken   90 x 90 cm
*Wiegedeken   90 x 135 cm
*Peuterdeken 100 x 150 cm
Voor een bed:
*Eenpersoonsdeken   140 x 200 cm

*Tweepersoonsdeken 200 x 200 cm


7. Bereken hoeveel garen je nodig hebt


Garen wordt gemeten per meter en in gewicht, op het label staat de informatie. Bij een patroon wordt vermeldt hoeveel meters er nodig zijn, dus dan is het helemaal meetbaar. Wordt er vrij gehaakt dan is het handig om te meten hoeveel centimeter er in het proeflapje gaat en dit omrekenen naar de hele deken. Handig is om het ruim te houden, beter teveel dan te weinig garen. 


8. Belangrijk bij het kopen van garen


Belangrijk bij meerdere bollen van dezelfde kleur is dat de lotnummers gelijk zijn. Een lotnummer geeft aan uit welk verfbad het garen komt en bij verschillende nummers kan de kleur ook iets verschillen. Bij de meeste winkels kunnen bollen die teveel zijn, terug worden gebracht. 

9. Zorg voor een mooie afwerking, een rand


Op internet en in haakboeken zijn veel patronen van randen te vinden. De spanning van de rand is anders dan die van de deken. Als de rand gaat golven kan er een kleinere naald geprobeerd worden zodat het plat blijft. En als de rand gaat staan dus een dikkere naald proberen. 


10. Hecht de draden goed af


Als er meerdere kleuren gebruikt worden kunnen er veel draden zijn die afgehecht moeten worden. Dat kan meteen en kan ook als de deken bijna klaar is. Belangrijk is om de draden lang genoeg te houden om die een paar keer heen en weer te kunnen steken, met de wolnaald. Dan zit de afhechtdraad "op slot" en komt niet meer tevoorschijn. Of neem de afhechtdraden mee tijdens het haken, en er zijn haaksters die knoopjes leggen en ze dan mee haken. 


Dit waren ze, de tips. 

Voor vragen kun je altijd hier terecht. Belangrijk is dat het een mooie deken wordt, natuurlijk. Maar misschien net zo belangrijk is het proces, de ontspanning bij het haken. Dat doe je met gedachteloos haken of juist als je bij het haken moet nadenken en dus niet aan andere dingen kunt denken. Ik wens je veel plezier, ontspanning en een mooie deken toe. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.